over mijn schilderijen

studio Jan Maris Amsterdam 2019-05-22

Ik ga uit van het Reële, de omgeving, opgebouwd uit vormen, materialen en optische effecten zoals reflecties, schaduwen, gekleurd licht, verstrooiing, etc.
Mij interesseert de techniek voor het omzetten (en vervormen) daarvan in verf op een doek.
Ik vind het interessant hoe fragmenten van een beeld, omgezet in verfstreken, in samenhang een uiterst herkenbaar geheel kunnen vormen. Ik streef ernaar om een zo groot mogelijk visueel effect te bereiken met zo weinig mogelijk middelen; een specifieke manier van slordig en grof schilderen, die effectiever is dan het zogenaamde fijnschilderen. Het materiaal – verf – moet duidelijk zichtbaar blijven, maar nooit ten koste van het beeld. Het beeld moet “door de verf heen” zichtbaar worden.
Het creatieve proces bestaat uit het kiezen van de elementen, het arrangeren, weglaten en toevoegen, en het omzetten van dit alles in verf.
Het doel is een ogenschijnlijk vertrouwd en herkenbaar beeld, dat tegelijkertijd een ongewone – wellicht ontregelende – indruk maakt.

🄯 alle afbeeldingen van mijn schilderijen zijn voor iedereen vrij te gebruiken, mits voor zaken die zelf ook auteursrechtenvrij zijn

paintings   ·   summary of exhibitions   ·   contact